Funkciógyűrű, lünetta, bezel

Funkciógyűrű, lünetta, bezel – mi ez az órádon, és mire is jó?

Az óra legjellegzetesebb stílusjegyei közé tartozik a lünetta, az üveg körül elhelyezkedő, forgatható gyűrű. Számokkal van tele, de általában kevesen tudják pontosan, mire is jó, mit jelentenek a számok rajta valójában? Segítünk.

Funkciógyűrű, lünetta, bezel – hogyan nevezzelek?

A manapság divatos órák egy részén találkozhatunk egy alkatrésszel, amelynek azon kívül, hogy (ízlés szerint) megjelenésében segíti az órát, gyakorlati haszna is van, nem is elhanyagolható. Az elnevezése azonban már sokkal nehézkesebb ennél, megfelelő magyar szó híján a továbbiakban a saját találmányom, a “funkciógyűrű” kifejezést fogom használni.

Sokat keresgéltem, kinek mi a véleménye a lünetta nevéről, magam sem szeretem a magyartalan, vagy felesleges idegen szavak használatát. Ebben az esetben a “forgatható gyűrű” állt a legközelebb a pontos leíráshoz a találatok között, de ez sem volt tökéletes, így marad majd többnyire a funkciógyűrű (esetleg néha a lünetta) elnevezés a cikkben.

De mire jó ez?

Az egyszerűségében tökéletes eszköz lehet: semmi mást nem tesz, mint mér. Kialakításától függően mérhet eltelt időt, visszalévő időt, pulzusszámot, távolságot, sebességet, irányt, eltérést GMT-hez, de létezik logarléc funkció is közöttük… Jellemzően az egyik, de néha mindkét mutató és a funkciógyűrű együttesen mutatják meg, eltelt-e már az idő, dobbant-e eleget a szív, vagy lesz-e elég üzemanyag a landoláshoz.

A feladat egyszerű: a kívánt értéket a megfelelő mutatóhoz állítva láthatjuk az eredményt, és ez sokkal egyszerűbb, mint elsőre így leírva tűnik. Csapjunk is bele, jöjjenek a főbb típusok, és használatuk.

 

0-60 perc eltelt idő mérés

A legelterjedtebb típus, működési elve nagyon egyszerű: a funkciógyűrű “0” pontját a percmutatóhoz állítva pontosan láthatjuk az onnan eltelt időt. Például ha 10 óra 10 perc van (ugye), és 20 perc múlva el kell indulnom, csak oda fordítom a percmutatóhoz a gyűrű 0 pontját, és innentől a mutatón látom az eltelt időt, a gyűrű skáláján, egy időben a pontos idővel a számlap alapján.

Zseniálisan egyszerű, de mint az ilyen megoldások általában, jól, pontosan és hibamentesen teszi a dolgát az idők végezetéig.

 

 

Forrás: https://werkmania.hu/funkciogyuru-lunetta-bezel/

Webáruház készítés